Do góry

Zupy Przepis na:

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem - święconka

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem - święconka

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11084

Dodano:

Odsłon: 592

Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego. Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Barszcz jest wyborny, lekko chrzanowy, pyszny.

Składniki

  • 4 litry wody
  • 1 litr maślanki
  • 3 opakowania barszczu białego w torebce
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskich
  • 2 łyżki tartych warzyw do zup (marchew, pietruszka, seler, por i sól)
  • 1 cebula
  • 5 kiełbasek śląskich
  • wędliny z koszyczka (boczek, szynka, kiełbasa wiejska)
  • tarty chrzan dodawać po trochę i próbować smak (u mnie kilka łyżek)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę wlewamy go garnka, dodajemy maślankę, barszcz biały z torebek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.

  2. Mieszamy, dodajemy pokrojone wędliny z koszyczka i doprowadzamy do wrzenia.

  3. Do barszczu dodajemy również tarte warzywa,

  4. chrzan oraz pokrojoną w piórka cebulę.

  5. Kiełbasę śląską kroimy w pół plastry i podsmażamy na oleju. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do barszczu.

  6. Wszystko gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka.

  7. Podajemy na gorąco z chlebem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mkotula74 04 kwietnia Ja robię też święconkę tylko z małymi dodatkami. Otóż kroję również mięsko (schab i karczek uprzednio upieczone)i czerstwy chleb pokrojony w drobną kostę. Potwierdzam, że smakuje boskoooo i mimo tych kalorii warte grzechu nie tylko w święta!!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 04 kwietnia Narobiłaś mi apetytu - jutro taki barszczyk serwuję domownikom:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń