Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec drożdżowy z grzybami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 140
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 140
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Zostało mi trochę suszonych grzybów – za mało do sosu grzybowego lub pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w taki sposób. Przepis przysłała Violetta Miszczak z Toporzyka
Ciasto: drożdże wymieszaj z niewielką ilością mleka, mąki i cukru, odstaw do wyrośnięcia. Rozczyn wyrób na gładkie ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw do wyrośnięcia.
Nadzienie: grzyby zalej niewielką ilością wody, osól, ugotuj. Odcedź, pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, przypraw, smaż 10 min. Ostudź.
Ciasto zagnieć, rozwałkuj na cienki placek (100 na 30 cm). Rozłóż nadzienie, zwiń, formując wieniec. Natnij w kilku miejsca, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp siemieniem lnianym. Piecz 35-40 minut w 180°C.
Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,20 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie