Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec z rodzynkami

Wieniec z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Wieniec z rodzynkami"

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 20 dag rodzynek
  • 1/4 szkl. rumu
  • cukier puder i bakalie do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki polej rumem, odstaw. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko i resztę cukru. Wlej pozostałe mleko. Dołóż zaczyn, wyrób ciasto.

  2. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj stopione masło. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Kiedy ciasto podwoi objętość, dołóż rodzy nki, ponownie zagnieć. Ciasto podziel na 2 porcje. Uformuj wałeczki i spleć je. Połącz końce, formując wieniec. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 50 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem. Udekoruj bakaliami.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń