Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina na dziko - Robert Sowa

Wieprzowina na dziko - Robert Sowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5013

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Wieprzowina na dziko - Robert Sowa"

Składniki

  • 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę
  • 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
  • 10 dag mix papryk
  • 10 dag przecieru pomidorowego
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml czerwonego wina
  • jałowiec
  • rozmaryn
  • papryka słodka
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojony karczek posolić, popieprzyć, oprószyć papryką, rozmarynem, jałowcem zalać czerwonym winem i marynować od 6 do 8 godzin. W rondlu rozgrzać oliwę zesmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i przysmażyć. Dodać czosnek cebulę, pieczarki, paprykę smażyć 10 min. zalać bulionem i czerwonym winem pozostałym z marynowania. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawiamy do smaku. Danie komponuje się wyśmienicie z kopytkami lub kluskami śląskimi.

  2. Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

  3. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

  4. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: INTERIA.PL

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń