Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina po wietnamsku

Wieprzowina po wietnamsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 5498

Dodano:

Odsłon: 31805

Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popularnym "chińczyku" Chrupiąca wieprzowina w słodkim sosie karmelowym z ostrym posmakiem. Na prawdę polecam. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne dla podniebienia.

Składniki

  • 70 dag wieprzowiny na gulasz
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wieprzowinę kroimy na paseczki i marynujemy ok 15 min w sosie sojowym.

  2. Sos karmelowy: Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy z 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy powstanie karmel wlewamy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W trakcie mieszania powstaną bąbelki, jest to efekt tzn "small eruption".

  3. Do tak powstałego karmelu wrzucamy wieprzowinę wraz z sosem sojowym, cebule pokrojoną w piórka i czosnek w drobną kosteczkę.

  4. Przyprawiamy ostrą i słodką papryką i dusimy ok 40 min, do momentu, aż wieprzowina będzie miękka i chrupiąca.

  5. Wieprzowiną podajemy z ryżem i dekorujemy szczypiorkiem.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 05 marca 2012 Dziwne, mi prawie cała woda się zredukowała w sos, być może dlatego, że cały czas trzymałam potrawę na max ogniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 04 marca 2012 Witaj moja imienniczko! Zrobiłam dzisiaj tę wieprzowinkę zgodnie z przepisem-wyszła bardzo smacznie, ale.....
Czy napewno trzeba dolewać aż tyle wody? Po zakończeniu dodawania wszystkich składników mięso pływało w czymś na kształt zupy. Próbowałam ten sos zredukować, ale mięso w międzyczasie wyschło na wiór. Co zrobiłam źle? W końcu sos zgęstniał i zaczął się"ciągnąć", sądzę, że taki efekt miałam osiągnąć, ale to trwało długo i mięso nie było chrupiące, tylko suche. Ale w smaku bardzo dobre. Będę wdzięczna za radę.:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 29 lutego 2012 Wygląda bardzo smakowicie, napewno zrobię. Do ulubionych. Bardzo fajne zdjęcie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 27 lutego 2012 Nie próbowałam obtaczać w mące, ale jeśli się zdecydujesz to daj znać czy jest lepsze :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 24 lutego 2012 wygląda świetnie trzeba wypróbować ... mmmmmniam przez wielkie M !!! mam tylko pytanie czy mięsa nie obtacza się w mące kukurydzianej/ryżowej przed smażeniem słyszałam że to nadaje tę kleistą-chrupiąca skórkę ??

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 23 lutego 2012 Wikipedia donosi, że: "Sos jasny (light), nadający się przede wszystkim do przyprawiania gotowych potraw;
Sos ciemny (dark), gęstszy niż light, "dojrzewa" dłużej; przeznaczony do gotowania i marynowania"

Ja kupiłam zwykły sos sojowy, na oko był ciemny, więc tak też napisałam, bo ostatnio ktoś o to pisał. Z jasnym się wcześniej nie spotkałam. Być może jest specjalnie oznaczony jako jasny. A ciemny to ten standardowy :)

Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 22 lutego 2012 czym się różni ciemny sos sojowy do sosu sojowego, czy to to samo ? Zrobię na pewno, pysznie wygląda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 22 lutego 2012 mmmm uwielbiam taką kuchnię :) do ulubionych i 5 :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń