Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina w sosie cebulowo-grzybowym

Wieprzowina w sosie cebulowo-grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 384

Szalenie niefotogeniczna :) ale ważne, że pyszna, mięciutka i aromatyczna. Z aksamitnym, bardzo gęstym sosem. Danie na każde podniebienie, z którym poradzi sobie nawet początkujący. Dzięki jednolitej konsystencji sosu jedzą go z przyjemnością nawet osoby, które na co dzień za grzybami nie przepadają.

Składniki

  • Dowolny kawałek wieprzowiny (około pół kilograma)
  • Cztery cebule
  • Dwie garście ulubionych grzybów suszonych
  • Trzy łyżki śmietany (dowolnej, może być zarówno 18%, jak i 30% bądź 36%)
  • Jedna marchewka
  • Przyprawy: cząber, czubryca zielona, sól, pieprz, cukier, papryka słodka, czosnek granulowany (lub ząbek czosnku)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby myjemy pod bieżącą wodą, po czym namaczamy w miseczce/rondelku. Zalewamy je dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na bok.
    W tym czasie zajmujemy się mięsem. Kroimy je w dowolne kawałki (im mniejsze i cieńsze, tym sos będzie gotowy szybciej - karkówkę, biodrówkę lub łopatkę pokrojone w większe kawałki dobrze jest lekko rozbić, co skróci czas przygotowania, przy schabie, szynce i polędwiczce nie ma takiej konieczności). Cebulę obieramy i kroimy dość drobno.
    Na patelni rozgrzewamy małą ilość dowolnego tłuszczu - cienki listek masła/smalcu albo łyżeczkę oleju. Wrzucamy pierw cebulkę, którą podsmażamy przez chwilę na dużym ogniu (stale mieszając!), a następnie do całości dorzucamy mięso. Dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę cząbru i czubrycy zielonej, łyżeczkę czosnku i cukru. Solimy i pieprzymy wedle uznania, dokładnie mieszając. Mięso powinno cały czas się smażyć, cebulka może po chwili zacząć się rozpuszczać - dobrze, w tej formie będzie najlepszym zagęstnikiem sosu.

  2. Gdy wieprzowina dobrze się podsmaży i zarumieni, zalewamy ją wodą lub (lepiej) rosołem. Tyle, by sięgała na wysokość kawałków mięsa. Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. W tym czasie zabieramy się za grzyby. Wyciągamy je z wody (jeśli nie ma osadu ani innych nieprzyjemnych nieczystości, możemy zlać ją do sosu, ma dużo grzybowego smaku).
    Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera/miksera/robota kuchennego/jakiegokolwiek urządzenia z ostrzami tego typu :) Do środka ścieramy również na tarce marchewkę (można dodać zamiast tego marchewkę konserwową, wtedy wrzucamy ją w kawałkach jak jest, odcedzoną z zalewy), dodajemy śmietanę. Miksujemy dokładnie, aż połączy się na dość jednolitą masę.
    W przypadku użycia śmietany 18% warto przed wlaniem grzybowej masy do mięsa wymieszać ją z paroma łyżkami gorącego sosu w celu zahartowania. W przypadku śmietanki słodkiej nie ma takiej potrzeby, lejemy prosto do wieprzowiny.

  3. Po dokładnym wymieszaniu całości, która powinna powoli już gęstnieć, przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień na mały i dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
    Czas duszenia zależy od użytego kawałka mięsa. Schab i polędwiczka mogą być miękkie i kruche już na tym etapie, szynka może potrzebować jeszcze 10-15 minut, karkówka pół godziny, a łopatka czy biodrówka zwykle potrzebują jeszcze nawet 45 minut do godziny duszenia. Jeżeli zależy nam na czasie, a trafił się przysłowiowy "stary knur", do mięsa możemy dodać kieliszek wódki lub innego mocnego alkoholu. Każda wieprzowina zmięknie wtedy dużo szybciej, a o procenty nie trzeba się martwić, bo na pewno nie przeżyją obróbki w dużej temperaturze.

  4. Gotowy, gęsty, lśniący sos z pysznym, kruchym mięsem wykładamy na talerze z dowolnymi dodatkami. Najlepiej smakuje ze wszelkiego rodzaju kluskami, pyzami czy bułkami na parze, ale znakomicie komponuje się też z ryżem, kaszą czy puree :) Wspaniale nadaje się do odgrzewania, jest tylko smaczniejszy z każdym dniem.
    Mimo wybitnej niefotogeniczności jest szalenie przepyszny, o czym dowiadujemy się już po pierwszym gryzie. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń