Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie

Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 1163

Dodano:

Odsłon: 3119

Mięciutka, długo pieczona łopatka wieprzowa, nadziana śliwkami i anchois, w gęstym piwnym sosie. Idealna na świąteczny obiad.

Składniki

  • MARYNATA
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • MIĘSO
  • ok 1- 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 5 filecików anchois
  • 5 suszonych śliwek
  • 50 g masła
  • 3 cebule
  • ½ łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 100 ml wody
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso w razie potrzeby okroić z tłustych kawałków.
    Każdą śliwkę i filecik anchois przekroić wzdłuż na pół.
    Mięso nakłuć w 10 miejscach i do każdej dziury wkładać po pół filecika i pół śliwki. Odłożyć na talerz.
    W większej misce wymieszać składniki marynaty, przełożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub minimum na 3 godziny.

  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
    Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzać połowę masła.
    Zetrzeć marynatę z mięsa (nie wylewać) i obsmażyć mięso na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Dodać resztę masła na patelnię, wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu na rumiano. Dodać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając aż powstanie zasmażka.
    Wlać piwo, wodę i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna – całość zagotować a następnie zalać mięso w naczyniu. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika.
    Piec około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.

  3. Wyjąć mięso i trzymać w cieple.
    Sos po pieczeniu mięsa zmiksować na gładko i jeżeli jest zbyt rzadki to przelać do garnka i odparować na ogniu.
    Mięso pokroić w kawałki i polać sosem.
    Ja lubię podawać z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń