Do góry

Dania główne Przepis na:

wietnamski smak-wieprzowina w sosie karmelowym…

wietnamski smak-wieprzowina w sosie karmelowym…

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 15581

Dodano:

Odsłon: 6058

Danie jest mega szybkie, ma ciekawy słodko-ostry smak pierwszy raz takie coś jadłam, mnie smakowało na pewno powtórzę, aczkolwiek jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjne potrawy to raczej nie polecam…

Składniki

  • 300 g wieprzowiny, pokrojonej na cienkie kawałki, , ,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu karmelowego *
  • sos karmelowy:
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody, .
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. sos karmelowy:
    Zmieszać zimną wodę z cukrem i gotować do momentu kiedy zacznie mieć konsystencję syropu i kolor zacznie się zmieniać. Obserwować syrop, którego kolor najpierw będzie przypominać złoto a później miód a na końcu syrop klonowy. Wlać wtedy gorącą wodę, będą się tworzyć małe bąble. Gotować do uzyskania gładkiej konsystencji i karmelowego koloru. Ostudzić i wlać do słoika. Sos może stać w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Ponoć zamiast sosu można zrobić tak: Sypnąć cukier na patelnie, dolać zimnej wody, karmelizować, następnie dolać gorącej wody, gotować i dorzucić wieprzowinę wymieszana z sosem rybnym i reszta składników…

  2. Mieszamy ze sobą wieprzowinę, sos rybny, wodę, cukier i sos karmelowy. Całość wrzucamy na bardzo gorący olej i smażymy 8-10 minut. Kiedy całe mięso będzie pokryte gładkim sosem zdejmujemy z ognia i posypujemy pieprzem. Podajemy oczywiście z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń