Do góry

Desery Przepis na:

Wietnamskie pieczone ciasto bananowe

Wietnamskie pieczone ciasto bananowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 42479

Mocno bananowe, słodkie, trochę niczym pudding. Po prostu pyszne. Dla miłośników bananów i nie tylko - tak dla odmiany:) Przepis z mojewypieki.blox.pl - kopalni pomysłów:)

Składniki

  • średniej wielkości dojrzałe banany, 9 sztuk
  • drobny cukier, 60 g
  • jajka, 7 sztuk
  • słodzone mleko skondensowane, 1 puszka (ok. 400 g)
  • masło lub margaryna, 250 g
  • mąka pszenna przesiana, 200 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Banany pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.

  2. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

  3. Jajka zmiksować (w całości), dodać mleko skondensowane i roztopione masło, dalej miksując. Dodać mąkę i wymieszać. Delikatnie wmieszać banany.

  4. Ciasto wlać (będzie bardzo rzadkie) do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 200ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia, jeśli ciasto szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową.

  5. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, przechowywać w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Yvonne_N 05 stycznia 2011 Mam pytanie. Upiekłam ciacho,pięknie wyrosło, pachniało super, goście chwalili. Ale zastanawiam się czy ma ono być tak bardzo zbite. Stygło w piekarniku a mimo to mocno opadło. Czy to może przez brak proszku do pieczenia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yvonne_N 05 stycznia 2011 Mam pytanie. Upiekłam ciacho, urosło pięknie, pachniało super, goście chwalili. Ale zastanawiam się czy ono ma być tak bardzo zbite. Stygło w piekarniku a mimo to mocno opadło. Czy to może przez brak proszku do pieczenia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krejzolkaa 15 grudnia 2010 Jeszcze jedno-co za róznica z jakiego zródła pochodzi przepis?Ważane,ze w ogóle skądś pochodzi i że jest,tak więc przestańcie już tworzyć sobie głupie problemy...A Tobie margo21 zawzse się coś nie podoba i nie wychodzi Ci...Nie komentuj za wczasu tylko bierz się do roboty i zobacz czy Ci wyjdzie,i dopiero wtedy się wypowiedz...Poza tym już Ci ktoś kiedyś napisał,że musi być z Ciebie marna kucharka skoro wszystkim innym wychodzi i smakuje,a Tobie wiecznie nie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krejzolkaa 15 grudnia 2010 Seran2 dlaczego uważasz,że przepis został skardziony i że zpach lawendy jest nieuczciwa?Nie przyszło Ci do głowy,że ona może ten przepis zna już od dawna?To że znalażłaś lub znalazłeś go na innej stronie nie znaczy,że owa smakerowiczka go ukradła i sobie przywłaszczyła.Jeste wiele przepisów,które zna kilkaset ludzi,nawet tu się one powtarzają i wcale to nie znaczy,że jeden drugiemu go skradł.Większość ludzi nawet nie wie,że przepis który podaje już się tu znajduje,przecież nikt nie będzie marnował czasu i to sprawdzał,bo raczej każdy chce się tu podzielić swoim przepisem i doświadczeniem,tak więc przestań się czepiać marnych szczegółów,bo to bez sensu.A nawet jeśli zapach lawendy przepisała owy przepiś to chwała jej,bo przynajmniej inni smakerowicze go poznali i nie muszą latać po innych stronkach tak jak Ty i szukać dziury w całym.Tak więc takie komentarze zachowaj proszę dla siebie,bo nikomu do niczego nie są one potrzebne...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

chaberek 16 października 2010 To ciasto jest przepyszne :) Nie mogłam się doczekać aż się upiecze. Zapach rozchodził się po całym domu. Zjadłam kawałeczek jak było jeszcze ciepłe. PYCHOTA!
Wyjątkowy smak i konsystencja wprawiły mnie w prawdziwy zachwyt.
Trochę się bałam, że tak mało mąki ale naprawdę jest O.K. :)
Wykonanie banalnie proste.Nawet dziecko sobie poradzi.
Gorąco polecam wypróbowanie przepisu. Jestem pewna, że nikt się nie zawiedzie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ranvan 18 września 2010 Seran2 - przeczytaj prosze najpierw opis a potem wysuwaj oskarzenia... Jeju, ludzie, przeciez dziewczyna napisala, ze przepis wziety z innej strony!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

seran2 18 września 2010 Przepis został ukradziony z bloga Moje Wypieki. Powinnaś podać źródło przepisu. Jesteś nieuczciwa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camilla 18 września 2010 wygląda bardzo smakowicie (uwielbiam banany :), dodaję do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 sierpnia 2010 Umiem czytać, magosa08, ale ty chyba nie. zapach_lawendy napisała, że zapomniała dopisać źródła. Kiedy ja zobaczyłam tutaj ten przepis, źródła nie było, więc odwal się z łaski swojej. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magosa08 24 lipca 2010 Ty Mirabelka czytać nie umiesz??? Przecież zapach_lawendy napisała skąd jest pzrepis...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń