Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do kapusty oprócz grzybów można dodać również suszone śliwki.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52553
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52553
Składniki
Groch zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na kilkanaście godzin. Kiedy się już namoczy odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Groch powinien być miękki jednak nie może się rozpadać. W czasie kiedy groch się gotuje myjemy i wyciskamy kapustę, tak aby nie była zbyt kwaśna. Kapustę kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rumiany kolor, na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Cebulę dodajemy do kapusty, wlewamy grzyby z wodą w której się moczyły, dorzucamy przyprawy. Dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec gotowania do grochu dodajemy 2 łyżeczki soli. Groch odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem do czasu ugotowania kapusty. Kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy groch, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Groch nie powinien się rozpaść.