Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do kapusty oprócz grzybów można dodać również suszone śliwki.
Polecam.
Odsłon: 1149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Polecam.
Odsłon: 1149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1637
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1106
Składniki
Groch zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na kilkanaście godzin. Kiedy się już namoczy odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Groch powinien być miękki jednak nie może się rozpadać. W czasie kiedy groch się gotuje myjemy i wyciskamy kapustę, tak aby nie była zbyt kwaśna. Kapustę kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rumiany kolor, na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Cebulę dodajemy do kapusty, wlewamy grzyby z wodą w której się moczyły, dorzucamy przyprawy. Dokładnie mieszamy i dolewamy szklankę wody. Wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec gotowania do grochu dodajemy 2 łyżeczki soli. Groch odcedzamy i odstawiamy pod przykryciem do czasu ugotowania kapusty. Kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy groch, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę wody i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Groch nie powinien się rozpaść.