Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1854 Ocena: 42682

Dodano:

Odsłon: 12518

Polecamy, nie tylko od święta.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1,2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 4 łyżki kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 125 ml kwasu z ogórków kiszonych
  • 1 kwaśne jabłko
  • cukier
  • sól, pieprz
  • Farsz:
  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

    Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

    Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 29 grudnia 2016 Niestety, tak przygotowany barszcz popsuł się. Stosowałam się do przepisu w 100%. Po czterech dniach miał gęstą, zawiesistą konsystencję, gorzki smak i brunatny kolor. Dodam, że nie stal na słońcu, ani w wyjątkowo ciepłym miejscu. Był szczelnie przykryty gazą, wszystko jak w przepisie. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 04 grudnia 2016 Patrząc na Twój pyszny barszczyk marzę już o Wigilii! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 02 grudnia 2016 tak przygotowany barszczyk smakuje pewnie mega wypaśnie ;-) przepycha ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń