Do góry

Przekąski Przepis na:

wigilijny barszczyk mojej mamy

Przepis dnia 2010-12-22
wigilijny barszczyk mojej mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 6705

najlepszy na swiecie...od 2 dni ktos probuje zmienic jego nazwe,na grzybowa...to byl i bedzie dla mnie od 40lat,mojej mamie od 70 lat , majej rodzinie tradycyjny barszcz wigilijny...dziekuje!

Składniki

  • 250g suszonych grzybow
  • 2 duze marchewki(pokrojone w kostke)
  • 2 cebule (pokrojone w kostke)
  • 1 pietruszka( pokrojona w kostke)
  • kawalek bulwy selera(pokrojony w kostke)
  • 1/2 jablka(startego na tartce)
  • Natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 2 lyzki kaszy mannej
  • sol,pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. dokladnie oplukac grzyby,wymoczyc,sparzyc...zalac 2 1/2l wody, gotowac 30min... wywar przecedzic,dodac pokrojone grzyby,cebule przesmazona na oliwie,warzywa i jablko...przyprawic sola i pieprzem...10 min. przed zkonczeniem gotowania dodac kasze...posypac natka

  2. nie wiem czy probowaliscie oleju lnianego...w moim domu jest tradycja dodawania lyzeczki tego oleju do barszczu i odrobine soku z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agasi 04 kwietnia Witam,bardzo mnie ten przepis zainspirował i ślicznie wygląda. Mam pytanie na zdjęciu ten barszcz jest lekko pomarańczowy, tak jakby był dodany przecier. Czy dodać odrobinę przecieru?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aktorod 09 stycznia 2011 Moja teściowa robi identyczną zupę na wigilię i nazywa ją barszczem, ale podaje ją z kaszą gryczaną. Nie dziwi więc mnie Twoja nazwa. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 22 grudnia 2010 Nie wiem czemu wszyscy upierają się przy tych burakach w barszczu białym też buraków nie ma a jak zazwa wskazuje to też barszcz :) Bardzo podoba mi się przepis i chyba wypróbuję na wigilię. Pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 22 grudnia 2010 tak, 250g grzybow,po to ,aby barszczyk mial intensywny zapach i smak,lubie jezeli jest duzo grzybow...nadmiar ich mozesz uzyc do pierogow ,kapusty,pasztecikow itd.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 22 grudnia 2010 Ja też nazwałabym to raczej zupą grzybową, ale nie to jest istotne. Czy napewno ma być 1/4 kilograma (250g) suszonych grzybów, przecież to ogromna ilość !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 22 grudnia 2010 ewisienka22...mozesz dodac ziemniaki,slyszalam o wersji z makaronem...powiem tak,ja tez nie lubie kaszy,ale w tym barszczu jej nie czuc,a kasza jest po to ,aby powstal kleik i barszczyk nie byl wodnisty

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 22 grudnia 2010 Moim zdaniem to bardzo fajny przepis, ale ja nie przepadam za kaszą, za to kocham ziemniaki. Czy w takim razie ziemniaki będą pasowały do tego "barszczyku"? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 21 grudnia 2010 bez obrazy ,,nero78''na temat potraw wigilijnych i nie wiedzy,podlosci uszczypliwosci,czarnego,czarnosci,ciemnosci...wody itd.... pogadajmy innym razem...pozdrawiam i Wesolych Swiat!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 21 grudnia 2010 Nero znaczy również czarny po włosku. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń