Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z winogron

Wino z winogron

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4018

Dodano:

Odsłon: 8304

Domowe najlepsze!

Składniki

  • winogrona 10kg
  • woda filtrowana 4l
  • cukier 2kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę.

    Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi pół kilo cukru rozmieszane w litrze filtrowanej wody.

    Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu.

    Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.

  2. Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka.

    Można dodać resztę wody z cukrem, ale lepiej rozłożyć dodawanie cukru z wodą na dwa trzy razy w odstępie tygodnia czy dwóch- wtedy wino będzie mocniejsze.

    Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki.

    Nastaw trzeba rozlać do gąsiora , tak aby wypełniaj go w dwóch trzecich- będzie potrzebna wolna przestrzeń na wodę z cukrem.

    Przed dodawaniem cukru można zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można skorygować proporcje- wszystko zależy od gatunku winogron.

    Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń