Do góry

Śniadania Przepis na:

Wiosenna sałatka z szynką

Wiosenna sałatka z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 9469

Sałatka to nie tylko świetny pomysł na poczęstunek dla gości, ale i dobre urozmaicenie śniadaniowej lub kolacyjnej diety. Ja też często przygotowuję sałatki i zabieram je ze sobą do pracy jako drugie śniadanie - z bułeczką lub ulubionym chlebkiem smakuje najlepiej :) Dzisiaj propozycja warstwowej sałatki, która nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie prezentuje się na stole. Poniżej moja propozycja składników, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :)

Składniki

  • 100 g ulubionej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 50 g żółtego sera
  • majonez
  • Szczypiorek
  • Pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
    Por kroimy w półtalarki i układamy na dnie miski.
    Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy w drobną kosteczkę) i układamy na porze.
    Nakładamy 2-3 łyżki majonezu i rozsmarowujemy na warstwie jajek, tak żeby wszystkie były przykryte.
    Szynkę kroimy w drobną kostkę i układamy na majonezie.
    Kukurydzę układamy na szynce.
    Ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na kukurydzy.
    Na sałatkę wykładamy 3-4 łyżki majonezu.
    Żółty ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach i układamy na majonezie.
    Szczypiorek kroimy i układamy na serze.
    Całość chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.

  2. Dobre rady:
    - poszczególne warstwy możemy również oprószyć solą i pieprzem - ja pominęłam doprawianie.
    - do sałatki możemy dodać również konserwową lub świeżą paprykę, cebulę czy ananas - kombinacji jest bez liku! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 kwietnia Super, biorę talerzyk na takie lekko popołudniowe małe co nieco ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń