Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiosenna zupa z pokrzywą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę a pozostałe warzywa w trochę mniejszą. Żeberka opłucz pod bieżącą wodą. Listki pokrzywy opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i zalej ok. 2,5 l zimnej wody. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, 30-45 min. Mięso wyjmij, gdy przestygnie, podziel je na mniejsze kawałki. Do bulionu włóż marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki. Gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone listki pokrzywy, gotuj jeszcze około 10 min.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj kawałki mięsa. Zupę przelej na talerze lub miseczki. Do każdej porcji dodaj kawałki ugotowanego na twardo jajka.
Rada: Przestudzoną zupę można nieco zagęścić. Do miseczki wbij 2 jajka, rozmąć. Dodaj 1 małego opakowania jogurtu naturalnego, wymieszaj. Dolej kilka łyżek zupy, wymieszaj i przelej do garnka z zupą.
70 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie