Do góry

Śniadania Przepis na:

Wiosenny ogród – kanapka z pastą z awokado i warzywami

Wiosenny ogród – kanapka z pastą z awokado i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 236

Wiosenna kanapka – ogród pełen kwiatów z jajka sadzonego, pestek i ziaren oraz ulubionych warzyw dziecka na paście z awokado i orkiszowym pieczywie. Pyszne, zdrowe i kolorowe danie dla dzieci i dorosłych.

Składniki

  • 1 awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • (opcjonalnie) szczypta soli, pieprzu
  • pieczywo pełnoziarniste
  • szczypior
  • 1 pomidorek
  • 2 rzodkiewki
  • 2 oliwki
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • kiełki brokułu
  • pestki dyni
  • ziarna czarnego sezamu
  • ziarna siemienia lnianego
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przekrój awokado na pół, wbij nóż w pestkę i go przekręć – pestka powinna wyjść bez problemu.

  2. Wyjmij miąższ dużą łyżką i rozgnieć go widelcem, dodaj sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy. Wymieszaj.
    Rozsmaruj pastę na pieczywie.

  3. Udekoruj kromkę. “Ziemię” zrób z ziaren sezamu. Ułóż szczypior jako łodygi, pokrój 1 rzodkiewkę na plasterki a drugą na pół. Natnij ją tak aby utworzyć tulipan. Sadzone jajko wytnij np. foremką do ciasta w dowolny kształt, środek udekoruj siemieniem. Stwórz inne płatki z plasterków oliwek i pomidorków oraz z kiełków brokułu, środek wykonaj z pestki dyni. Udekoruj pietruszką.

  4. Zobacz uśmiech na twarzy swojego dziecka!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń