Do góry

Dodatki Przepis na:

Wiosenny pszenny chleb.

Wiosenny pszenny chleb.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 965 Ocena: 9177

Dodano: 18.03.2018

Odsłon: 3311

Bardzo delikatny, smaczny chleb pszenny, uformowany jak kwiat wiosenny. Idealny na świąteczny stół. Z podanego przepisu wyszły 2 chleby, jeden duży okrągły i z reszty ciasta zrobiłam mniejszy, prostokątny.

Składniki

  • mąka pszenna (typ 650) 70 dag
  • mleko 400 ml (ciepłe)
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 7 łyżek
  • jajko 1 szt. do posmarowania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy okrągłą formę, ja użyłam tortownicy.

  4. Wyrośnięte po godzinie ciasto.

  5. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Jedną kulkę układamy na środek tortownicy.

  6. Z pozostałych wałkujemy placki o średnicy 15 centymetrów, składamy każdy na pół i zlepiamy każdy jakbyśmy robili uszka, jeszcze na pół. Tak zrobione kwiatuszki z ciasta układamy w formie, naokoło położonej kulki z ciasta. Nakrywamy formę pieluszką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

  7. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem.

  8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy formę z chlebem na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnego zarumienienia się chleba.

  9. Upieczony chleb studzimy na kratce.

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń