Do góry

Śniadania Przepis na:

Wiosenny torcik twarogowy

Wiosenny torcik twarogowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2333

Dodano:

Odsłon: 3134

W końcu wiosna! Już pojawiają się nowalijki. Jak je wykorzystać? Idealnym przepisem z nowalijkami jest wiosenny torcik twarogowy. Idealny do kanapki!

Składniki

  • 2 wafle
  • 100 g masła
  • 500 g sera białego
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4-5 ogórki gruntowe (ew. 2 szklarniowe)
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • ogórek
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.

    Masło topimy, studzimy i dodajemy do niego pokruszone wafle. Spód tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i dokładnie wykładamy andrutami z masłem. Pozostawiamy do schłodzenia.

  2. Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a koperek drobno siekamy.

  3. Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia (najlepiej do tego użyć miksera). Odstawiamy do przestudzenia.

  4. Do sera dodajemy żółtka, śmietanę, koperek, czosnek i przyprawiamy.

    Ubijamy białka i łączymy je z twarogiem. Następnie dodajemy mleko z żelatyną i dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wykładamy równomiernie na waflowy spód. Dekorujemy świeżymi warzywami, natką pietruszki i pozostawiamy do stężenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 kwietnia Cudo. Zabieram ! A jakby tak, dla smaczku troszkę łososia wędzonego ? Fajny pomysł :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 kwietnia No to teraz bym zjadł jedną kanapkę z takim cudem, a może i dwie :D Pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń