Do góry

Dania główne Przepis na:

Wisnianka

Wisnianka

Autor: nana

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 33

Dodano: 04.07.2011

Odsłon: 1176

smaczn,regionalne

Składniki

  • o,5 kg. wisni, wydrelowanych
  • cukier do smaku
  • smietana,niecale male op.
  • maka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nie podaje dokladnie ilosci skladnikow,bo zawsze robie to "na smak" Zalac wisnie ok. 2l. wody, ugotowac wisnie do miekkosci, zeby puscily jak najwiecej soku,po czym wlac smietane z lyzka maki,zagotowac, oslodzic do smaku,nastepnie wrzucic, uprzednio ugotowany makaron , najlepie nitki...w ilosci dowolnej.

  2. I to jest zupa,ktora zajadaja sie w lecie mieszkancy okolic Lublina, tylko w wersij ze zamiast makaronu podaje sie w osobnym talerzu mlode ziemniaczki polane sloninka,i je sie wlasnie z ta wisnianka......obie wersje przesmaczne...

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: wisnianka

Zobacz więcej

Polecane przepisy: wiśnianka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

landryna8215 18 lipca 2011 Moja mama gotuje taką zupkę,bez makaronu,ale gdy zageszcza zupe maka,stara sie,aby wyszly w nich takie kluseczki(niewymieszana dobrze maka)wzyscy zawsze szukamy tych rozowych kluseczek,reszta z durgiej wersji.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 05 lipca 2011 Drugą wersję zupy owocowej pamiętam z dzieciństwa. To było bardzo smaczne, ale już moje dzieci i wnuki uznają tylko
pierwszą wersję.Cóż, świat się zmienia. Pozdrawiam z Chełma.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń