Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoska zapiekanka z polenty"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 327
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 174
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 607
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 327
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 174
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 607
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Przygotować pesto: papryki pokroić na cząstki, oczyścić z pestek. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec 15 minut.
Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przesypać na talerzyk, odstawić do wystudzenia. Parmezan zetrzeć. Czosnek obrać, posiekać. Papryki wyjąć z piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki.Papryki zmiksować z czosnkiem, olejem, 10 dag parmezanu i migdałami. Powstałe pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki. Pędy gotować 5 minut w posolonym wrzątku, odcedzić. Oliwki odsączyć z zalewy. Mleko zagotować z bulionem i masłem. Do wrzącego płynu wsypać kaszkę kukurydzianą i 5 dag parmezanu. Mieszając, gotować 10 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Potem wymieszać kaszkę z oliwkami. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Żaroodporną formę (21x28 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę polenty. Przykryć połową szparagów. Ponownie wyłożyć kaszkę i pozostałe szparagi. Wierzch posypać pozostałym parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Zapiekankę podawać z pesto paprykowym.Źródło: Życie na gorąco