Do góry

Desery Przepis na:

Włoski sernik cytrynowy z ricotty i mascarpone

Włoski sernik cytrynowy z ricotty i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 28

Sernik według klasycznego włoskiego przepisu Cytrynowy aromat nadaje mu świeży i orzeźwiający smak.

Składniki

  • 500 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Skórka z cytryny
  • 300 g masła
  • 500 g maki
  • 250 g cukru
  • 4 żółtka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. W misce wymieszać ricottę, mascarpone, jajko, mąkę cukier i skórkę otartą z jednej cytryny. Można to zrobić mikserem lub po prostu łyżką

  2. Masło pokroić na kawałki, umieścić w osobnej misce, dodać do niego 250 g cukru, 50 g mąki i 4 żółtka. Zagnieść na gładką masę.

  3. ¾ ciasta wyłożyć na spód i wzdłuż brzegów wysmarowanej tłuszczem blaszki. Do środka wlać serową masę, a na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałej części ciasta.

  4. Sernik piec w 180 stopniach przez mniej około 45 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń