Do góry

Dania główne Przepis na:

włoskie "GoCook" - odchudzona lasagne (bezglutenowa)

włoskie GoCook - odchudzona lasagne (bezglutenowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2041

Dodano:

Odsłon: 345

włoski wieczór ze znajomymi ma zasadę "każdy robi coś i przynosi ze sobą - półprodukty, wspólny czas to czas do-gotowania, wymiany przepisów, radości i trosk, wspólne jedzenie i lampka wina" przepis jest na 6-8 porcji

Składniki

  • mięso mielone wołowe (łata łub udziec) - 800 g
  • makaron lasagne bezglutenowy - 8 płatów
  • przecier pomidorowy - 750 ml (domowy lub passata)
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • pieczarki - 200 g
  • ogórek kiszony - 3 szt (domowy)
  • zioła włoskie - 1 łyżka (domowe, ewentualnie gotowa mieszanka bez soli)
  • sół himalajska - 1/4 łyżeczki
  • pieprz do smaku, czerwona papryka dla koloru
  • sos beszamelowy odłuszczony od podstaw:
  • mleko (migdałowe) - 1/2 l (ewentualnie krowie bez laktozy)
  • mąka gryczana - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1/szt (świeżo tarta)
  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • ser żółty - najlepiej mozarella - 150 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ładny kawałek mięsa wybieram w masarni lub sklepie (najczęściej łatę wołową z niewielką ilością tłuszczu) i przyrządzam ego samego dnia. Na 800 g mięsa potrzebuję największą patelnię, jaką mam w domu - 36 cm i musi być głęboka. Im większa patelnia, tym krótszy czas przygotowania.

    Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię (z tzw powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu) i rozdrabniam drewnianym widelcem.
    Cebulę obieram i kroję w grubszą kostkę, dorzucam do mięsa.
    Czosnek obieram i przeciskam przez wyciskarkę i dorzucam do mięsa.
    Pieczarki myję i niedbale siekam na mniejsze kawałki i...dorzucam do mięsa.

    Wszystko smażę na średnim ogniu do momentu, gdy przestaję zauważać surowe drobinki mięsa, kilkakrotnie mieszając, czyli jakieś 10-15 min.



  2. W ciągu tych 10 min, kiedy mięso smaży się z cebulą i pieczarkami, przygotowuję blaszkę, przecier, przyprawy i produktu do sosu beszamelowego. Ponieważ potrawę zabieram ze sobą, żeby ją do-gotować wspólnie ze znajomymi już w ich piekarniku, używam jednorazowej blachy aluminiowej. W domu wygodnie jest przygotować lasagne np. w naczyniu żaroodpornym.

    - na dno formy wylewam trochę przecieru pomidorowego, aby makaron nie przywarł do blaszki
    - układając, zostawiam milimetr luzu między bokami blaszki a makaronem - sos sobie tam wpłynie a lasagne brzegami się nie przypali
    - układam pierwszą warstwę makaronu, 3 szt całe i czwarta łamię na kawałki

    Blachę na lasagne przygotowuję właśnie teraz, na tym etapie. Dzięki temu pamiętam aby wlać trochę przecieru pomidorowego na dno, zanim użyję go do mięsa.

  3. Przypominam sobie,żeby zamieszać mięso na patelni i biorę się za sos beszamelowy.
    Najpierw aromat - 1 minuta:
    - gałkę muszkatołową trę na tarce (niewiele do 1/4 szt, - kiedyś przedobrzyłam, to cała lasagne była muszkatołowa, zbyt wiele gałki to podobno tez niezdrowo dla wątroby)
    - dodaję zioła prowansalskie - ok. 1/2 - 1 łyżeczki, szczyptę soli, ciutkę świeżo zmielonego pieprzu
    - mieszam to wszystko z mąką

    Mleko migdałowe domowym sposobem mam w lodówce, bo robię sama "po taniości" :) a przepis udostępniam tutaj : https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html

    Teraz czary mary i zamieniam mleko w sos - 3-4 minuty:
    - zimne mleko wlewam do garnka
    - dosypuję suche składniki wymieszane wcześniej i mieszam trzepaczką
    - włączam grzanie i gotuję ciągle mieszając
    Kiedy mieszanka w garnku nieco gęstnieje i jest gorąca, wyłączam grzanie. Nawet jeśli w rzadkim sosie mąka jest jeszcze surowa, to po wyjęciu całej potrawy z piekarnika już nie będzie.

  4. Doprawiam mięso - 5 min.
    Przypominam sobie o mięsie - mieszam i dodaję sos pomidorowy, przyprawę włoską i trochę papryki dla koloru.
    Szybko siekam ogórki i dorzucam do mięsa, właściwie gotowego już farszu na lasagnę. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu i mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy i żeby wszystkie składniki się połączyły.



  5. Układam warstwy lasagne na blaszce - ostatnie 5-8 minut roboty.
    A ponieważ moja lasagne jest odchudzona to warstwy są takie:

    1. sos pomidorowy - trochę na dno
    2. makaron
    - dwie pierwsze już mam :) przygotowałam na początku
    3. mięso - 1/2 przygotowanego farszu
    4. makaron - druga i ostatnia warstwa 3 całe płaty i 1 połamany
    5. sos beszamelowy - 3/4 przygotowanej objętości
    6. odrobina żółtego sera (preferuję twardą mozarellę) - oszczędzając czas, ser trę bezpośrednio na blaszkę, ale jest tego ok. 1 czubatej łyżki
    7. mięso - pozostały farsz
    8. pozostały sos beszamelowy
    9. ser - znowu trę na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę, bardzo cienką warstwę
    10. posypuje oregano lub ziołami włoskimi dla wyglądu i aromatu

    Blaszkę zabezpieczam folią spożywczą, dekoruję kartką z przepisem i zabieram ze sobą na "GoCook" imprezę:)

  6. ....zapomniałabym

    Dodaję pieczarki, cebulę, tak dużo przecieru pomidorowego i ogórki, bo jakoś farsz z mięsa z warzywami staje się pokarmem "łatwiejstrawnym" i bardziej nam smakuje.

    Oczywiście tak przygotowana lasagne, w trochę więcej niż pół godziny, jeszcze nie jest gotowa do jedzenia. Kiedy dotrę już do miejsca docelowego, czyli domu gospodarzy, wstawiamy ją do piekarnika na 180 stopni jakieś 40-45 minut i obgadujemy przepis, obliczamy o ile chudsza ta lasagne wyszła :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń