Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z mozzarellą

Dania główne

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 11369

Dodano: 12.12.2016

Odsłon: 1776

Prawdziwa mozzarella z Kampanii robiona jest z mleka czarnych bawołów Arni. W Polsce kupujemy mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE". Ja użyłem wołowinę z udźca wołowego.

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 300 g mozzarelli
  • 400 g polędwicy wołowej
  • 200 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry. Mięso obsmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy się przyrumieniła, przełożyłem ja do żaroodpornego naczynia i piekłem 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
    Ziemniaki ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i usmażyłem na pozostałej oliwie.
    Można użyć oliwy aromatyzowanej. Plastry upieczonego mięsa i mozzarelli ułożyłem na półmisku na przemian w dwóch rzędach. Ziemniaki wymieszałem z sałatką z rukoli, ułożyłem pośrodku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń