Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wołowina z papryką i ryżem"
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 51
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 51
Składniki
ok. 35 minut
Papryki oczyścić z nasion, pokroić w grubą kostkę. Papryczki chili rozciąć, usunąć pestki, drobniutko pokroić. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Kilka listków kolendry odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Wołowinę oczyścić, pokroić w plastry. Obsmażyć je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i połowę chili.
Podlać bulionem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Dusić do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać do warzyw. Ponownie zagotować. Curry jeszcze raz przyprawić do smaku.
Włożyć mięso i kolendrę. Mocno razem podgrzać. Ryż odcedzić, osączyć, posypać resztą chili, podawać jako dodatek do mięsa i curry. Przed podaniem udekorować potrawę odłożoną kolendrą.Źródło: Życie na gorąco