Do góry

Dania główne Przepis na:

Wrapy gyros z kurczakiem

Wrapy gyros z kurczakiem

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 474

Dodano: 25.03.2017

Odsłon: 207

Dziś pomysł na kolejny szybki obiad. Szybkie wrapy gyros z kurczakiem, pomidorami, świeżym ogórkiem i pikantnym sosem.

Składniki

  • kilka tortilli
  • plasterki świeżego ogórka
  • 1 czerwona papryka
  • mieszanka sałat
  • pół cebuli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki przyprawy gyros
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zamarynowania piersi z kurczaka. 2 łyżki oliwy mieszamy z przyprawą gyros i smarujemy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

  2. W międzyczasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki.

    Składniki na pikantny sos:

    – 150 ml śmietany kremówki 30%
    – 2 łyżki majonezu
    – 3 łyżki keczupu (u mnie Heinz)
    – sól, pieprz
    – świeża posiekana pietruszka
    – odrobina tymianku, ostrej papryki, bazylii, oregano, (opcjonalnie: suszonych płatków papryki chili)
    – 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka z każdej strony zależnie od grubości po 7-9 minut. Odstawiamy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy na plasterki.

  4. Na każdej tortillii rozsmarowujemy łyżkę sosu, układamy plasterki kurczaka, ogórka, listki sałaty i kawałki pomidora. Skrapiamy jeszcze odrobiną sosu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń