Do góry

Dania główne Przepis na:

wspomnienie lata - "gorrrąca" cukinia

wspomnienie lata - gorrrąca cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 197

Tęsknota za latem i lekkim obiadem sprawia, że warzywa często goszczą na moim stole. Najczęściej wyciągane z DomowejPiwniczki, ale jak dorwę jakąś promocję, np na cukinię za pół zimowej ceny, to zapasy zostawiam na czarną godzinę :)

Składniki

  • cukinia zielona - 2-3 szt
  • Papryka czerwona - 1 szt.
  • papryczka chilli - 1/2 szt (hardcorowo mogą być nawet 2)
  • pomidor lub przecier pomidorowy - 1 lub 1/2 szklanki
  • cebula (opcjonalnie)
  • przyprawy - papryka słodka 1/2 łyżeczki, papryka wędzona - 1/4 łyżeczki, zioła prowansalskie
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa szoruję z oprysków i innego badziewia, obieram, pozbawiam nasion, ogonków, szypułek i kroję niedbale w grubą kostkę.

    Latem to megatanie i błyskawiczne danie. Dlatego na zimę przygotowuję je w słoikach - duża oszczędność czasu i pieniędzy i bez konserwantów, a nawet bez soli. Przepis jest tuttaj: https://smaker.pl/przepis-cukinia-na-ostro-gotowe-danie-na-przechowanie,124089,domowapiwniczka.html

  2. Wrzucam pokrojone warzywa do garnka i gotuję 10 minut.
    (nie dolewam wody bo puszczą sok, nie solę, bo sól psuje smak)

    Pod koniec gotowania, przyprawiam, mieszam i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń