Do góry

Dania główne Przepis na:

Wstążki z grzybami

Wstążki z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Wstążki z grzybami"

Składniki

  • 15 dag wędzonego boczku lub resztki pieczeni z obiadu
  • 15 dag borowików lub innych grzybów (świeżych lub mrożonych) albo pieczarek
  • 40 dag makaronu tagliatelle
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • sól
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj 750 ml osolonego wrzątku. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, czyli na lekko twardo. Odlej, ale nie przelewaj zimną wodą. Zostaw 1/4 szklanki wrzątku z gotowania. Makaron trzymaj w przykrytym garnku.

  2. Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki. Boczek potnij w paseczki. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, smaż, aż z boczku wytopi się trochę tłuszczyku. Dorzuć grzyby i masło. Dopraw szczyptą soli i pieprzem. Zmniejsz ogień, duś 10-15 minut.

  3. Śmietankę wymieszaj z wrzątkiem z gotowania makaronu. Dodaj 3 łyżki boczku z grzybami i wymieszaj. Wlej ją do reszty podduszonych grzybów. Wymieszaj. Wrzuć makaron, wymieszaj, podgrzewaj kilka minut. Domieszaj parmezan. Przed podaniem posyp natką.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń