Do góry

Dania główne Przepis na:

Wykwintny obiad

Wykwintny obiad

Autor: UlkaK

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano: 20.01.2010

Odsłon: 9480

W sumie nie za dużo roboty a jaki efekt!!!

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięsko kroimy w plastry grubości 1 cm. Robimy marynatę: do miski wlewamu pół szklanki wody, około 1/4 szklanki oliwy i dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, przyprawę meksykańską i paprykę słodką. Karkówkę wrzucamy do miski i odstawiamy na około 5-6 godzin. Może leżeć i całą noc.

  2. Na patelni smażymy pieczarki pokrojone w półplasterki. Dodajemy sól, pieprz, i trochę przyprawy meksykańskiej. Jak woda odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do miękkości.

  3. Plastry mięsa wyjmujemy na patelnię i smażymy około 2 minut na mocniejszym ogniu. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy 1/3 pieczarek z cebulką, na to plastry mięsa, na mięso lejemy 1/3 ketchupu. następnie znów 1/3 pieczarek, resztę mięsa, 1/3 ketchupu i przykrywany pozostałymi pieczarkami i ketchupem.

  4. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 40 min w przykrytym naczyniu w temp około 200 stopni. Nastepnie odkrywany naczynie, sypiemy na potrawę ser żółty, posypujemy majerankiem i dopiekamy 10-20 min.

  5. Przepis znalazłam w sieci ale go zmodyfikowałam. Do marynaty można dodać ostrej papryki - jeśli ktoś lubi potrawy ostrzejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natala02 11 kwietnia 2012 Wychodzi przepyszna! Nie jest za słodka, część czekoladowa jest naprawdę mocno kakaowa. Ja tylko nie daję aromatu bo nie lubię ciast z aromatem. Najlepsza babka jaką jadłam i zwycięża ze wszystkimi robionymi u mnie w rodzinie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń