Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne muffinki z cukinią

Wytrawne muffinki z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1224

Dodano:

Odsłon: 1206

Delikatne i wilgotne muffinki z cukinią na wytrawnie. Dobre na śniadanie z masłem, do spakowania dla dziecka do szkoły lub na przekąskę do pracy,

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki maślanki lub lekko rozcieńczonego wodą jogurtu
  • 2 szklanki startej I odsączonej cukinii
  • pęczek szczypiorku
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię najlepiej zetrzeć, posolić i zostawić na sitku na 15 minut - część płynu z cukinii powinna spłynąć, resztę odcisnąć ręką.
    W jednym naczyniu zmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu zmiksować masło z jajkami i maślanką. Dodać cukinię I szczypiorek, następnie wmieszać mąkę z przyprawami. Formę na muffiny wysmarować masłem ( albo włożyć papierowe foremki), wylać ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 15-20 minut.
    Bardzo dobre po lekki przestygnięciu posmarowane masłem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń