Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawne placki dyniowe z serem camembert

Wytrawne placki dyniowe z serem camembert

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8763

Dodano: 18.10.2014

Odsłon: 2160

smaczne, aromatyczne, puszyste z ciągnącym się serem ... pyszne placki dyniowe na obiad lub kolację

Składniki

  • dynia - miąższ bez skóry i pestek 50 dag
  • jajko 4
  • ser camembert 12,5 dag
  • mąka ziemniaczana 6 pełnych łyżek
  • cebula 1 mała
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć do zeszklenia. Przełożyć do dyni, dodać żółtka, pokrojony w kostkę ser, przyprawić sola i pieprzem, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Do masy dyniowej wsypać mąkę, pozostałe przyprawy i koper, wymieszać. Dodać pianę, delikatnie wymieszać łyżką. Placki smażyć na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki na placek) z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia. Podawać z ulubionym sosem lub tak jak u mnie z surówką. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 października 2014 Przepis zabieram. Mam jeszcze dynię, więc w najbliższym czasie upiekę placuszki :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń