Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawne sakiewki

Wytrawne sakiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Wytrawne sakiewki"

Składniki

  • ok. 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka 3
  • 2%
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • olej; 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka
  • 15 dag sera bałkańskiego lub 1 kulka mozzarelli (12 dag)
  • 3/4 szkl. grzybków marynowanych
  • po 2 łyżeczki posiekanego drobnego szczypiorku i natki pietruszki; do podania: zielona sałata
  • sznurek z rafii lub długie gałązki szczypioru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie ciasta zmiksuj na gładką masę o gęstości śmietany 18%. Jeśli jest za gęste, dolej odrobinę wody gazowanej. Odstaw na 30 minut do lodówki. Ponownie wymieszaj i usmaż na oleju kilkanaście sprężystych naleśników.

  2. Pierś z kurczaka (ze skórką) drobniutko pokrój. Grzybki, jeśli są duże, podziel na małe kawałki. Ser posiekaj w kostkę. Wymieszaj go ze szczypiorkiem i natką.

  3. Na środku każdego naleśnika połóż po małej porcji kurczaka, na to odrobinę grzybków i sera. Złap brzegi naleśnika i obwiąż go delikatnie sznurkiem lub gałązką szczypiorku, tak żeby powstała sakiewka. Podawaj na zimno z sałatą. Jako dodatek możesz podać ostrą salsę pomidorową lub sos tatarski.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń