Do góry

Desery Przepis na:

Wytrawny malinowy deser

Wytrawny malinowy deser

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3816

Dodano: 16.07.2013

Odsłon: 1193

Sezonowy, lekki deser. Przepis (na biszkopt) dostałem od naszej starej przyjaciółki. Dzięki, Ewciu! Zobaczymy, co mi się uda z tego zrobić, bo przepis nieco szokujący, ale w wydaniu Ewy - pychota.

Składniki

  • jajka - 3 szt
  • mąka pszenna - 7 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 9 łyżek
  • śmietanka tortowa 36% - ok. 200 g
  • świeże maliny - 25 dag
  • galaretka malinowa - 2 paczki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając dosypuj po trochu cukier. Następnie (ciągle ubijamy) dodawaj żółtka.
    Wymieszaj i przesiej mąkę; stopniowo dodawaj do ubitej masy i delikatnie mieszaj łyżką.

    Wylej ciasto do nienasmarowanej niczym formy i wstaw do piekarnika (ok. 160 st. C). Piecz ok. 20 - 25 minut. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony w środku.
    Wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i połóż go na podstawce (np. z trzech szklaneczek) dnem do góry (!). Zostaw do ostygnięcia.
    Biszkopt wychodzi dosyć gruby (na 1/3 tortownicy), pulchny i równiutki jak stół!
    Jeżeli wolisz więcej galaretki i owoców - zrób biszkopt z tylko 2 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżki mąki ziemniaczanej.

  2. Ubij na sztywno śmietankę - ja to robię bez dodawania cukru, ale jak lubisz słodycze... Zagotuj wodę i przygotuj galaretkę wg opisu na opakowaniu. Ja daję ok. 3/4 wody z przepisu, bo na taki upał galaretka szybciej tężeje i jest twardsza.
    Posmaruj biszkopt w formie ubitą śmietaną, posyp obficie malinami i zalej ostudzoną galaretką.
    Włóż do lodówki i czekaj, aż galaretka stężeje. Później już można jeść...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń