Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Forza Italia - że się tak wyrażę... Bynajmniej nie jestem kibicem sportowym, ale kolejny przepis w tym śródziemnomorskim klimacie. Pyszny !!!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Owoce pokroić w dużą kostkę. (wykorzystałem 1 małego ananasa, 4 morele, 2 brzoskwinie, 2 nektarynki, 1 banana; mogą być jakiekolwiek inne - wg upodobań i możliwości kupna - w sezonie nie powinno być problemów). Wrzucić do miski.
Cytrynę wyszorować. Skórkę zetrzeć na jak najdrobniejszej tarce, a sok wycisnąć i dodać do owoców, posypując je 2 łyżkami cukru. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Owoce pokroić w dużą kostkę. (wykorzystałem 1 małego ananasa, 4 morele, 2 brzoskwinie, 2 nektarynki, 1 banana; mogą być jakiekolwiek inne - wg upodobań i możliwości kupna - w sezonie nie powinno być problemów). Wrzucić do miski.
Cytrynę wyszorować. Skórkę zetrzeć na jak najdrobniejszej tarce, a sok wycisnąć i dodać do owoców, posypując je 2 łyżkami cukru. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Żółtka wrzucić do garnka emaliowanego (nie może być obtłuczony !!!), dodać pozostały cukier i otartą skórkę z cytryny. Utrzeć drewnianą łyżką. Następnie postawić garnek w kąpieli wodnej, wlać likier cytrynowy i mieszać, aby skladniki sie połączyły. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać kremówkę, cały czas mieszając. Kiedy sos nabierze aksamitnej konsystencji, wstawić natychmiast do lodowatej wody, by jak najszybciej się schłodził.
Podawać do sałatki owocowej, polewając mniej lub bardziej obficie. Mmmmm - można mruczeć z rozkoszy...
Można jeszcze inaczej podać ten deser - w odwrotnych proporcjach. Tzn. składniki na sos jak powyżej, ale dla jednej osoby. Wtedy jeszcze ciepły sosik wlewamy do pucharków, a po ostygnięciu dekorujemy sałatką z owoców. Sam nie wiem, co lepsze...