Do góry

Desery Przepis na:

Zakochany smok

Zakochany smok

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 23531

Bardzo serdecznie polecam ten przepis. Jest to pyszny, sycący, a zarazem nie za tłusty placek, który warto zaserwować na wyjątkowe okazje. Na jego wykonanie proponuję przeznaczyć 3 godziny, ponieważ jest przy nim troszkę pracy. Ale efekt - naprawdę jest w stanie rzucić na kolana! Soczystość galaretki i ananasa połączona z dwoma rodzajami kremu i puszystym biszkoptem czynią tę propozycję wymarzoną słodkością na romantyczny wieczór, urodziny, imieniny oraz wszelkie uroczystości towarzyskie i rodzinne. A nawet na wesela! Do wykonania tego ciasta proszę przygotować głęboką formę prostokątną - 35 x 25 cm, może być ciut większa, ponieważ biszkopt podany w tym przepisie wyrasta wysoki.

Składniki

  • Jaja, 6 sztuk
  • przesiany cukier puder, 25 dag
  • przesiana mąka tortowa, 1 szklanka
  • przesiana mąka ziemniaczana, 1/2 szklanki
  • woda, 3 łyżeczki
  • ocet, 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • mleko, 1/2 litra
  • budyń śmietankowe bez cukru, 2 opakowania
  • orzechy włoskie mielone, 10 dag
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
  • cytryna, 1 sztuka
  • czekolada gorzka, 1 tabliczka
  • cukier kryształ, 4 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • masło, 2 kostki
  • sparzone rodzynki, 10 dag
  • owoce kandyzowane, 10 dag
  • płatki migdałowe, 5 dag
  • ananas w plastrach, 1 puszka
  • galaretka agrestowa, 3 opakowania
  • biszkopty podłużne typu Lady fingers, 1 opakowanie ( ok 22 -25 sztuk )
  • spirytus lub wódka, 1/2 szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT - Ubić pianę z 6 białek. Dołożyć cukier puder i dalej ubijać do sztywności. Wymieszać żółtka z 3 łyżeczkami wody i 2 łyżeczkami octu. Wlać do piany. Dołożyć przesiane z proszkiem obie mąki, delikatnie wymieszać całość. Upiec w wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy. Czas pieczenia: 45 minut. Temperatura: początkowo 180 stopni, po 20 minutach podkręcić do 200 stopni.

  2. MASA CIEMNA - Ugotować budyń z dodatkiem mleka, cukru i cukru waniliowego. Masło utrzeć na pulchną masę. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dalej ucierać. Masę budyniową podzielić równo na dwie części. Do jednej dodać orzechy, kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, rodzynki i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.

  3. MASA JASNA - Do drugiej części masy dodać sok z całej cytryny, płatki migdałowe i owoce kandyzowane.

  4. PRZEŁOŻENIE I DEKORACJA - Ostudzony biszkopt nasączyć alkoholem. Rozsmarować na nim masę ciemną. Następnie ułożyć na szerokość ciasta biszkopty nasączone alkoholem. Na to wyłożyć masę jasną. Udekorować plastrami ananasa i zalać tężejącą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Befado 07 marca 2010 W przepisie wprowadzasz w błąd piszesz o tortownicy a w kategorii ciasta i desery masz napisane,że w brytfance o wymiarach 25x35 zdecyduj się.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicia1 05 marca 2010 Ja również do biszkopta obowiazkowo dodaje ocet wychodzi dużo lepszy...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna85 23 lutego 2010 Upiekłam tego placka na chrzciny mojego chrześniaka. Wszyscy się nim zajadali aż im się uszy trzęsły. Faktycznie, trzeba włożyć w jego wykonanie trochę pracy, ale efekt jest oszałamiający. A, tylko biszkopty nie nasączałam w alkoholu, ale w soku ananasowym. Też dobre. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawaim

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicikotek 19 lutego 2010 Właśnie dzięki dodaniu octu do biszkoptu - wyrasta on taki piękny i puszysty. Jest to mój sekret na niezawodny biszkopt, który przekazała mi moja Babcia.

Ciasto jest łatwo zrobić - trzeba tylko poświęcić trochę czasu i realizować przepis krok po kroku.

Satysfakcja degustatorów gwarantowana!

Smacznego i pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 16 lutego 2010 Pierwszy raz spotykam się z dodaniem wody i octu do biszkoptu. Co to daje ciastu? Podstawa to jajka+mąka+cukier+proszek+olej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga197 15 lutego 2010 Zamiast masla proponuje dodac smietanke kremowke ubita na sztywno,ciasto zyska na tym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Befado 15 lutego 2010 Wygląda i smakuje myślę smakowicie,dodaję do ulubionych i na pewno go zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń