Do góry

Śniadania Przepis na:

Zakręcone bułeczki z pesto z rukoli

Zakręcone bułeczki z pesto z rukoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 437 Ocena: 4458

Dodano:

Odsłon: 8010

Bułeczki z rukolowym pesto to pomysł na to, jak wykorzystać nadmiar rukoli, którą udało się kupić w bardzo promocyjnej cenie :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • drożdże świeże 40 g
  • woda ciepła 1/2 szklanki
  • mleko 1/2 szklanki
  • olej 1/3 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • Nadzienie :
  • pesto z rukoli 2-3 łyżki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać cześć ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy obie mąki, sól, ciepłą wodę i pozostałe mleko i mieszamy ze sobą składniki. Pod koniec dodajemy olej i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Z gotowego odrywamy mniej więcej równe części ( u mnie wyszło ich 8). Każdą rolujemy, nacinamy, łyżeczką nakładamy pesto i ponownie rolujemy w taki sposób, by w miarę możliwości "zamknąć" nacięcie

  2. I teraz formujemy bułeczki, czyli z rulonika robimy supełek :) Odstawiamy pod przykryciem do napuszenia na ok. 30 min. Przed pieczeniem smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem.

  3. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń