Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.

Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8266

Dodano:

Odsłon: 10977

Bardzo fajne połączenie pączka i croissanta, ciasto delikatnie się listkuje co sprawia że są lekkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku a oblane lukrem są idealne. Przepis zaczerpnięty z bloga: Gotuj z Cukiereczkiem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • lukier: 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Masło mrozimy kilka godzin w zamrażalce, następnie kroimy na cienkie plasterki. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i delikatnie mieszamy by masło obtoczyło się mąką. W ciepłej wodzie roztrzepujemy jajko oraz rozpuszczamy drożdże, wlewamy do mąki i tylko delikatnie łączymy łyżką w kulę pamiętając by masło pozostało w kawałkach. Zostawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.

  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by prostokąt miał dłuższy bok jeden od drugiego. Krótsze boki prostokąta składamy do środka, następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości 1 centymetra. Pasek składamy na połowę i zaplatamy ze sobą oba końce. Układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką by podrosły. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i śmietaną. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym, a następnie obtaczamy w lukrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń