Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na barszcz czerwony.

Przetwory

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3082

Dodano: 10.09.2013

Odsłon: 20085

Czerwony barszcz ulubiona zupa wielu z nas. Moja na pewno. Ale najlepiej smakuje barszczyk na domowym zakwasie - nie zawiera chemii, konserwantów i nadaje zupie właściwy, niepowtarzalny smak. A zrobić sobie samemu zakwas to żaden problem. Ja robię go wg przepisu pana Jacka Kuronia.

Składniki

  • ok. 1 - 1,5 kg buraków
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki soli
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki obierz i pokrój cienkie plastry, jeżeli są duże to w półplasterki. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połowę lub trzy części.
    Przełóż wszystko do kamionkowego lub szklanego naczynia i zalej ciepłą solanką.
    Na solankę zagotuj ok. 1,5 l wody i wsyp dwie pełne łyżki soli. Pogotuj chwilę, aż sól się rozpuści i trochę przestudź.
    Przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni - nie mniej niż 5 do 7.
    Zakwas, jeżeli nie zużyjesz całego, można przelać do butelek lub słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce, lu pasteryzować.
    Ot, i cała filozofia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń