Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2662

Dodano: 16.12.2017

Odsłon: 1151

najwyższy czas zrobić zakwas, żeby był na wigilijny barszczyk, można także sam zakwas pić codziennie jako znakomite źródło żelaza

Składniki

  • buraczki ok 1 kg
  • marchew
  • pietruszka
  • seler kawałek
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. warzywa obrać pokroić, wrzucić do słoika lub kamiennego garnka, dodać przyprawy i 1 łyżkę soli, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć gazą, odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, na powierzchni będzie się tworzyła pianka, którą trzeba zbierać i codziennie zakwas zamieszać,
    2. zakwas rozlać do butelek, przechowywać w lodówce,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 grudnia 2017 A jak, sam też smakuje świetnie i czasem trzeba zrobić dużo, dużo więcej, by dotrwał do świąt ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń