Do góry

Przekąski Przepis na:

zalewajka teścia

zalewajka teścia

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 3717

szybka latwa i tania

Składniki

  • kiełbasa jakakolwiek, kg
  • ziemniaki, ok 1,5 kg
  • smietana najlepiej 18%, duza
  • maka, ok szklanki (tak zeby zagescic zupe)
  • kwasek cytrynowy, w zaleznosci od smaku(ok 1lyzeczki)
  • sol,pieprz, do smaku
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kiełbase kroimy w kostke i dobrze ja smazymy,z=obrane pokrojone w kostke ziemniaki wrzucamy do garnka,gotujemy z sola i pieprzem.kiedy ziemniaki beda dochodzic robimy zaprawe z maki wody i kwasku tak by nie bylo zadnych grudek.wlewamy i pozwalamy sie podgotowac ok 5min

  2. kiedy kielbasa sie usmazy przezucamy wszystko do garnka z ziemniakami i zaprawa z maki i kwasku,dusimy az kielbasa wypusci soki tluszcz pozostaly z patelni takze wlewamy do garnka,zaprawiamy smietana na koniec i zupka jest juz gotowa ;))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

chimerax 07 grudnia 2010 Dobrą zalewajkę robi się na zakwasie z mąki żytniej, a nie z kwasku cytrynowego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiaredlicka 26 czerwca 2010 nie to zalezy w jakich proporcjach sie robi zupke ale ja ja robie juz na wyczucie sama dostalam podobny przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 24 kwietnia 2010 bo ja lubię coś extra :-), a nie cokolwiek...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiaredlicka 13 marca 2010 wlasnie o to mi chodzilo,dziekki i pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

violetta035 13 marca 2010 oliwia_winna , jak sie szuka dziury w calym to sie zawsze znajdzie, niewiem ale wydaje mi sie ze prawie dla kazdej nawet mało inteligentnej osoby powiedzenie kiełbasa jakakolwiek znaczy - taka jaką ktos preferuje. Więc teraz wychodzi na to ze każdy kto wpisze-DODAJEMY MARGARYNĘ - musi koniecznie uzupełnic czy to bedzie rama, kama, mleczna, tortowa , delma, kasia itd itd...jesli na codzień dodajesz mleczna to chyba sprawa jest jasna jakiej użyjesz , ale jak powiedzialam ,jak sie szuka dziury w całym to zawsze sie znajdzie- a przeciez każdy wie ze najlepiej krytykuje sie innych... poprostu bez komentarza.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwiaredlicka 12 marca 2010 moze byc podwawelska,krakowska,zywiecka-jaka kto lubi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 12 marca 2010 violetta035: o co Ci chodzi??? co Ty z tymi pieniędzmi???
dla mnie dziwne jest np. to, że jednym ze składnikow jest kiełbasa "jakakolwiek".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

violetta035 12 marca 2010 może i składniki szału nie robią , ale CZY TRZEBA WYDAC 500 ZŁ I ZJECHAC PÓŁ ŚWIATA ZA PRZYPRAWAMI I DODATKAMI żeby smacznie zjeść !!!! prosze litości... prosto tanio i smacznie , mój dziadek tez robił taka zupkę :) i wszyscy sie nią zajadali !! chyba ze ktoś ma wygórowane ambicje podniebienia i musi dostać "pieniężnego kopa " żeby mu coś smakowało.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń