Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana cukinia

Zapiekana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 560

Dodano:

Odsłon: 22159

Jest mnóstwo wersji tak przygotowanej cukinii. Polecam wersję wegetariańską. Smacznego!

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę smażyć na oleju przez ok. 10 minut. Dodać cukier, vegetę, bazylię i pieprz.

  2. Kolejno dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 10 minut. Podlać 1/4 szklanki wody.

  3. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Na zakończenie wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.

  4. Cukinie obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona.. Wnętrze smarujemy koncentratem pomidorowym, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na około 10 minut

  5. Gdy cukinia będzie już miękka wypełniamy farszem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut (po ok. 5 minutach na wierzch kładziemy plastry sera żółtego).

  6. Przed podaniem możemy posypać bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub25 26 lipca 2010 fajne są takie zapiekanki , 5 za pomysł!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniaaaa 22 lipca 2010 tez robie podobne tylko ze ja nie mam konkretnego przepisu na farsz a napycham tym co mam pod reka :)) troszke tego i tamtego i jest:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 17 lipca 2010 Bardzo ciekawe to danie,musze wyprobowac.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń