Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekana cukinia pod pomidorami i serem

Zapiekana cukinia pod pomidorami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11084

Dodano:

Odsłon: 652

Usmażone na złoty kolor plastry cukinii, a następnie zapiekane pod ziołowym sosem pomidorowym i serem. Potrawa idealna jako osobne danie lub dodatek do kotletów albo grilowanych kiełbasek.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 3 pomidory
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • 1 średnia cukinia
  • mąka do panierowania cukinii
  • 10 dag sera gouda
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Obrane oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

  2. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę, tak aby zmiękła. Do miękkiej cebuli dodajemy czosnek, mieszamy i podsmażamy chwilkę.

  3. Następnie dodajemy pomidory, poszatkowany tymianek i oregano oraz paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

  4. W między czasie kroimy cukinię w plastry, obtaczamy każdy plasterek w mące wymieszanej z pieprzem i solą.

  5. Tak obtoczoną cukinię smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

  6. Usmażone plasterki układamy w małym żaroodpornym naczyniu tak aby każdy plasterek cukinii zachodził za siebie w równych rzędach.

  7. Na tak ułożoną cukinię nakładamy sos pomidorowy.

  8. Na sos trzemy na dużych oczkach ser.

  9. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i zapiekamy około 10 minut.

  10. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

  11. ;-D

  12. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń