Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana lasagne z mielonym mięsem

Zapiekana lasagne z mielonym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Zapiekana lasagne z mielonym mięsem"

Składniki

  • opakowanie makaronu lasagne
  • 50 dag mięsa mielonego
  • woreczek kaszy gryczanej
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szkl. pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, papryka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • dymka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wyjmij woreczek i osącz, ostudź. Makaron lasagne ugotuj al dente (można użyć też surowych płatów makaronu, jeśli zaleje się je dużą ilością sosu).

  2. Mięso podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj pomidory, podgotuj, odparuj. Dodaj przecier i kaszę, dopraw.

  3. Osobno przesmaż pokrojone pieczarki, część dodaj do farszu. W formie ułóż warstwami makaron i farsz.

  4. Zrób sos: masło rozpuść, dodaj mąkę, mieszaj, dolewając wolno mleko. Gdy zgęstnieje, dopraw solą, pieprzem, zalej lasagne.

  5. Zapiecz (220°C ok. 30 min). Danie podaj ozdobione pokrojoną dymką i resztą pieczarek.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń