Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami.

Przepis dnia 2013-07-15
Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 951

Dodano:

Odsłon: 6223

Bardzo włoskie i bardzo aromatyczne.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos:

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos. Usunąć z sosu liść laurowy. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.

  2. Zapiekanka:

    Bagietki lub ciabatty podzielić na 3 części i każdą z nich przekroić wzdłóż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia, a następnie każdą pokryć przygotowanym wcześniej sosem ( może być jeszcze ciepły). Na wierzchu bagietki lub ciabatty układać na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Oliwki pokroić w plasterki i poukładać wg własnej fantazji na zapiekankach. Liście bazylii lekko poszatkować i posypać nimi po wierzchu zapiekanki. Na końcu każdą porcję polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą i pieprzem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń