Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane klopsiki

Zapiekane klopsiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Zapiekane klopsiki"

Składniki

  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • 20 dag ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej
  • 2 papryki
  • po 20 dag groszku i mozzarelli
  • szczypior
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj jedną obraną i poszatkowaną cebulę, jajko, 3-4 łyżki bułki tartej i musztardę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku, uformuj klopsiki.

  2. Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Drugą cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Świeży groszek obgotuj (mrożonego nie rozmrażaj).

  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na złoto. Wymieszaj z pokrojoną papryką oraz ugotowanym ryżem. Dodaj groszek. Całość połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Mozzarellę pokrój w plasterki. Formę do zapiekania (lub kilka mniejszych) posmaruj olejem. Nałóż ryż z warzywami. Na wierzchu umieść klopsiki i mozzarellę. Zapiekaj 30 min w 180 st. Dekoruj posiekanym szczypiorkiem.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 3,40 zł.

  6. . Do zapiekania możesz również przygotować sos ze śmietany i żółtego sera.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń