Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane kotleciki z warzywami

Zapiekane kotleciki z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 1592

Dodano:

Odsłon: 1769

Uwielbiam dania z warzywami a o tej porze roku jest ich najwięcej, dlatego proponuję kotleciki z sezonowymi warzywami.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • Jajko
  • Cebula biała
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • Olej do smażenia
  • Cukinia
  • ½ papryki ( żółtej , czerwonej ).
  • 15 dag sera żółtego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wkładamy mięso.

  2. 2. Obieramy cebulę i drobno kroimy, dodajemy do mięsa.

  3. 3. Dodajemy sól oraz pieprz.

  4. 4. Wsypujemy bułkę tartą.

  5. 5. Wbijamy jajko.

  6. 6. Doprawiamy majerankiem.

  7. 7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, robimy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.

  8. 8. Cukinie obieramy i kroimy w plasterki.

  9. 9. Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.

  10. 10. Z papryk usuwamy gniazda i kroimy na większe kawałki.

  11. 11. Gdy mamy już wszystkie składniki gotowe, układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym.

  12. 12. Posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach.

  13. 13. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
    14. Zapiekanka gotowa.
    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń