Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem

Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 288 Ocena: 2683

Dodano:

Odsłon: 7024

Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 16 makaronowych muszli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży)
  • pół kulki mozzarelli
  • łyżka tartego parmezanu
  • 100 g żółtego sera
  • pół kostki fety
  • 100 g sera pleśniowego camembert
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Pieprz
  • Sól
  • Sos beszamel:
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • czosnek granulowany
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, a fetę kruszymy. Dorzucamy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

  4. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę sosu beszamel. Każdą muszlę najpierw nadziewamy szpinakiem i masą serową. Muszle polewamy resztą sosu i posypujemy odłożonym serem.

    Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń