Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ala pizza

Zapiekanka ala pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 496

na pysznym kruchym cieście

Składniki

  • ciasto:
  • - 30 dag mąki
  • - 2/3 szklanki letniego mleka
  • - 1 ½ dag drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • składniki:
  • plasterki dowolnej wędliny
  • - 3-4 ogórki kiszone obrane ze skórki
  • - 3 średnie pomidory
  • 30 dag pieczarek
  • groszek i kukurydza
  • ok. 25-30 dag sera
  • keczup
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez gęste sitko.

  2. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, sól, olej to wszystko
    dokładnie wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.

  3. Blachę wysmarować olejem i ułożyć rozwałkowane ciasto.

  4. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego ok. 220 o C i piec
    przez 20 min.

  5. Po wyjęciu upieczone ciasto wysmarować keczupem, wyłożyć wędliną, ułożyć pokrojony
    ogórek i pomidor, dodać groszek i kukurydzę i przesmażone pieczarki.

  6. Wszystko posypać startym żółtym serem. Można na bogato dodać pół gałki startego sera Mozarella.

  7. Zapiekankę należy piec przez 20 min w temperaturze 200 o C. Jeżeli cała blacha stanowi zbyt dużą porcję to nie należy jej zapiekać tylko przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do ok. 2 dni.

  8. Nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń