Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana

Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 2075

Dzisiaj moja kolejna propozycja na bardzo pożywną i rozgrzewającą zapiekankę. Tym razem obok ziemniaków znajdziemy w niej również bogate w witaminy brokuły i soczystego kurczaka, a wszystko polane aksamitnym sosem beszamelowym. Myślę, że nic więcej dodawać nie trzeba. Zapraszam :)

Składniki

  • Ziemniaki 700 g.
  • Brokuł 500 g.
  • Kurczak 1filet
  • Cebula czerwona 1 szt. mała
  • Cebula biała 1 szt. mała
  • Czosnek 3 ząbki
  • Mleko 2% ok. 2 szklanki
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka pszenna (można zastąpić pełnoziarnistą) 2,5 łyżki
  • Gałka muszkatołowa 3-4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie 2-3 łyżeczki
  • Ser żółty ok. 100 g.
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Olej rzepakowy 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warto zostawić na parę godzin w celu zamarynowania.

    Ziemniaki obrać, a następnie opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z solą. Ważne, aby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzić, a gdy wystygną pokroić w grube plastry.

    Brokuł umyć, a następnie gotować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 min.

    Cebulkę białą i czerwoną pokroić w pióra.

    Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka (z obydwóch stron), a po chwili na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone cebulki.

    Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć, następnie bardzo powoli dolewać mleko jednocześnie mocno mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotować chwilę.

  2. Przygotowanie zapiekanki.

    Układać warstwowo:

    1. Dno naczynia posmarować masłem.

    2. Ziemniaki

    3. Cebula

    4. Brokuł

    5. Pierś z kurczaka

    6. Cebula

    7. Brokuł

    8. Całość polać obficie sosem beszamelowym

    9. Starty żółty ser

  3. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać w piekarniku przez ok. 30 min. w temp. 150-180 stopni.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń