Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 57411

Gdy nie wiemy co zrobić z resztkami czerstwego chleba, polecamy tę wyborną i sytą zapiekankę chlebową z patelni!

Składniki

  • 5 kromek chleba (najlepiej razowego)
  • 1 średnia cebula
  • kilka plasterków wędzonej szynki
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 5 jaj
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeży majeranek, bazylia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni podsmażamy na małym ogniu (my na indukcji na 3.) na oliwie z oliwek plasterki cebuli, gdy się zeszklą, układamy na nich kawałki chleba w formie słońca, zalewamy rozkłóconymi wraz z przyprawami jajkami i ugniatamy lekko kromki palcem lub widelcem, aby bardziej nasiąkły.

  2. Zaraz też rozsypujemy na wierzchu oliwki, szynkę i plasterki sera, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wszystko na małym ogniu (my nadal na 3.), aż jaja się zetną a ser rozpuści (przez ok. 20 minut).
    Podczas smażenia można podnieść kilka razy pokrywkę i strząsnąć wodę skroploną na pokrywce, aby zapiekanka była przyjemnie sucha.

  3. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń