Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka ryżowo - dyniowa z gęstym sosem i zapiekanym serem.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Składniki
Ryż gotujemy na sypko. Odcedzamy. Dynię obieramy. Trzemy na tarce na grubych oczkach. Solimy. Mieszamy z ryżem , sosem sojowym , jajkiem i usmażoną na złoto drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy szczyptą chili.
Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub formy na keks( ja robiłam w silikonowej keksówce ).Wyrównujemy powierzchnię.
Z mąki , masła robimy zasmażkę.Rozprowadzamy ją bulionem.Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ciągle mieszając.Dodajemy śmietanę.Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.
Sosem zalewamy formę. Posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w 180 C. Przed podaniem posypujemy pietruszką.